Van 17 november 2018 tot en met 4 mei 2019
Brouwerstraat 1 Barneveld

Tijdens het leegruimen van het atelier van Herman Gordijn vond Joseph Kessels, de levenspartner van Gordijn, onlangs een schat aan werk dat het grote publiek niet eerder kreeg te zien. Een vondst die Museum Nairac, het museum waar Herman Gordijn beschermheer van was, graag wil tonen.  
 
De combinatie van onbekend werk, waaronder voorstudies, schetsboeken en etsplaten, met meer bekend werk van Gordijn vormt de basis van de tentoonstelling Herman Gordijn | 60 jaar nieuwsgierig onderzoeken. Gastconservator prof. dr. Joseph Kessels selecteerde voor deze tentoonstelling werk dat de kijker inzicht verschaft in het werkproces van de kunstenaar en het verhaal vertelt van het ontstaansproces van het kunstwerk. Zonder veel woorden want zijn werk uitleggen, was iets dat Gordijn zelden deed. 
 
Gordijn voltooide in 1982 het inmiddels alom bekende en geliefde staatsieportret van Koningin Beatrix. Minstens zo interessant als het eindresultaat zijn de vele teken- en schildersessies op Huis ten Bosch die daaraan voorafgingen. Een deel van de portretjes is bewaard gebleven en ze maken onderdeel uit van de selectie. Ze geven een prachtig beeld van een kunstenaar die al tekenend verschillende verschijningsvormen onderzoekt om uiteindelijk zijn model optimaal in beeld te brengen.

Meer informatie op de website van Museum Nairac.

Lees meer over de tentoonstelling: