Herman Gordijn Grafiek 2022

Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst in Fochteloo, heeft een eerbetoon aan de graficus Herman Gordijn vormgegeven, niet alleen door middel van een grote overzichtstentoonstelling, maar met de uitgave van een prachtig boek. Voor het boek Herman Gordijn Grafiek schreven kunsthistoricus Rob Smolders en prentenliefhebber Peter Kooij elk een boeiende bijdrage over de prentkunst van Herman Gordijn. Voor het eerst werd een uitvoerige bibliografie samengesteld en een praktisch complete lijst van tentoonstellingen van Herman Gordijn (1932-2017).

Beatrix in Beeld - Museum Vianen (2021-2022)

Het Stedelijk Museum Vianen vierde in 2021 haar 50 jarig bestaan met de jubileumtentoonstelling Beatrix in beeld. Daarin werd een grote selectie staatsieportretten getoond met onder andere de zeefdruk van ‘Beatrix met hoed’ door Carla Rodenberg, het ‘frontaal borststuk in regenjas’ van Marte Röling evenals het prachtige portret dat Herman Gordijn in 1982 vervaardigde voor de Raad van State. In de tentoonstelling zijn ook voorstudies van het statieportret van Herman Gordijn opgenomen.

(Oktober 2021 - Februari 2022)

Lida Polak

Lida Polak (1909-1995) was een geliefd model van Herman Gordijn. Zij vormde de inspiratiebron voor tal van vroege etsen en diverse schilderijen. Lida Polak verzorgde diverse malen een theatrale opening bij tentoonstellingen van Herman Gordijn

Schenking etsplaten en houtblokken aan Stiching Nobilis

De Stichting Nobilis in Fochteloo heeft in 2019 het bijna complete prent-oeuvre van Herman Gordijn ontvangen als schenking. Naast ongeveer 130 etsen, aquatinten, litho's en toyoboprenten zijn ook de bijbehorende etsplaten en houtsnede-blokken overgedragen.

Op de foto: Peter Gerrits, Peter Kooij en Pieter Jonker (Stichting Nobilis) en Joseph Kessels.

Info: Stichting Nobilis Herman Gordijn