Herman Gordijn Grafiek 2022

Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst in Fochteloo, heeft een eerbetoon aan de graficus Herman Gordijn vormgegeven, niet alleen door middel van een grote overzichtstentoonstelling, maar met de uitgave van een prachtig boek. Voor het boek Herman Gordijn Grafiek schreven kunsthistoricus Rob Smolders en prentenliefhebber Peter Kooij elk een boeiende bijdrage over de prentkunst van Herman Gordijn. Voor het eerst werd een uitvoerige bibliografie samengesteld een een lijst van tentoonstellingen van Herman Gordijn (1932-2017).

Kunstbroeders. Henk Romijn Meijer over Herman Gordijn (2017) Uitgeverij Fanor

Gerben Wynia van Uitgeverij Flanor en Elizabeth Mollison stelden een bundel samen met teksten van Henk Romijn Meijer over Herman Gordijn.

Het boek bevat de tekst van een gesprek tussen de twee ‘kunstbroeders’, een essay van Romijn Meijer over het werk van Gordijn, een beschouwende tekst van Gordijn over zijn kunst en de tussen beide kunstenaars gewisselde brieven.

Het boek opent met een inleiding van Elizabeth Mollison, de weduwe van Romijn Meijer. Het sluit af met een nawoord van Gerben Wynia.

Herman Gordijn (2017)

Boek verschenen bij de tentoonstelling in Museum MORE 2017, met bijdragen van Rob Smolders, Gijsbert van der Wal, Feico Hoekstra, Joseph Kessels en een voorwoord van Yvette van der Zanden

In de afgelopen zestig jaar werkte Gordijn aan een buitengewoon consistent oeuvre. Van tijdelijke kunstmodes heeft hij zich nooit wat aangetrokken, het ging hem niet om de kunst maar om de mens.